Järnvägsstationer i Paris

I Paris finns ett välutvecklat transportnät och hela sex stora järnvägsstationer. Det finns även flera stora RER-stationer, exempelvis Châtelet-Les Halles, med pendeltåg ut till olika Parisförorter.

Paris-Nord järnvägsstation

Paris rymmer en av världens största järnvägsstationer, Paris-Nord järnvägsstation. Stationen öppnade den 14 juni 1846, och är idag den mest trafikerade järnvägsstationen i hela Europa. Det är en station som inte bara är viktig för franska inrikesresenärer, utan många utländska resenärer på väg mellan olika europeiska städer passerar också stationen. Från något av stationens 31 spår kan man åka till storstäder som London, Bryssel och Amsterdam på bara några timmar.

Paris Saint-Lazare järnvägsstation

Den näst mest trafikerade järnvägsstationen är Paris Saint-Lazare järnvägsstation, som ligger nära Parisoperan i det nionde arrondissementet. Den öppnade redan år 1837 och är således äldre än den mer kända stationen Paris-Nord. Totalt har stationen 27 spår, och det finns även Metro- och RER-förbindelser från stationen.

Paris-Lyon järnvägsstation

Paris-Lyon järnvägsstation är lite mindre trafikerad än stationer som Paris-Nord och Paris Saint-Lazare. För den som vill ta sig till andra större franska städer är dock detta en lämplig station. Från stationen går nämligen snabbtåg (TGV) till bland annat Lyon, som är landets tredje största stad.