Paris tunnelbana

Paris har ett av världens mest utvecklade tunnelbanesystem, vilket gör det enkelt att snabbt ta sig mellan olika delar av den franska huvudstaden. Tunnelbanesystemet, ofta kallat Paris Metro, är mycket trafikerat och tillhör världens absolut största transportnät. Det görs omkring 4,2 miljoner resor varje dag, vilket vittnar om den enorma betydelse systemet har för transport, ekonomi och vardagsliv i staden. Av CNN har Paris tunnelbana rankats som den femte bästa i världen.

16 linjer fördelade över 20 mil

Paris tunnelbana började byggas redan 1900, och har sedan dess ombyggts i omgångar. Idag består transportnätet av hela 16 linjer fördelade över en samlad sträcka på totalt 214 kilometer. Detta gör den nästan dubbelt så lång som Stockholms tunnelbana, som inte heller är särskilt liten i en internationell jämförelse, vilket visar Paris tunnelbanas storhet.

Den tyngst trafikerade linjen i tunnelbanenätet är linje 1 som går mellan La Défense och Château de Vincennes. Det är en linje som transporterar närmare 210 miljoner personer varje år. På denna linje har man även investerat lite extra i säkerheten genom att perrongerna har glasväggar som endast öppnas då tågen kommer in. Liknande glasväggar finns på ett par andra linjer, men inte alla. Genom detta är Paris tunnelbana ett föredöme vad gäller säkerhet.