Kända broar i Frankrike

Det franska transportsystemet består inte bara av exempelvis tunnelbanor, flygplatser och järnvägar, utan även broar är en central del i fransk infrastruktur och transport. Broarna är mycket betydelsefulla för att förkorta transportsträckor, vilket både sparar tid för resenärer men också minskar resans utsläpp och miljöavtryck. Broar är alltså både effektiva och klimatsmarta, och ofta är de även byggnadstekniska mästerverk.

Garabit-viadukten

En av Frankrikes mest berömda broar är Garabit-viadukten som är en järnvägsbro. Den ligger ungefär nio mil söder om staden Clermont-Ferrand i mitten av landet, och löper över floden Truyère. Med sin höjd på hela 120 meter över vattnet var den när den byggdes under 1800-talets slut världens högsta bro. Även om bron numera förlorat platsen som världens högsta, är den än idag ett riktigt byggnadsverk. Att bron är ett byggnadsverk är dock inte så konstigt då den faktiskt byggdes efter ritningar av Gustave Eiffel. Bron kom även att ge Eiffel inspiration till ritandet av Eiffeltornet. Förutom skönhet är bron praktiskt nyttig och har genom åren förkortat transportsträckan i området för miljontals resenärer som med hjälp av bron kunnat ta sig över floden på ett enkelt vis.

Millaubron

En annan ståtlig fransk bro är Millaubron som är en motorvägsbro längs E11. Den löper över Tarnflodens dalgång i närheten av staden Millau i de södra delarna av landet. När bron invigdes i december 2004 tog den över första platsen på listan över världens högsta vägbro med sin konstruktionshöjd på hela 343 meter. Notera att detta faktiskt är 19 meter högre än självaste Eiffeltornet. Med en längd på 2 460 meter är det dessutom en mycket lång bro. Den har effektiviserat vägtrafiken avsevärt och förkortat transportsträckan från Clermont-Ferrand och genom södra Centralmassivet för tusentals pendlare, turister och resenärer. Med sin höjd är det också en bro som förskönar bilresan och erbjuder dig som resenär en fantastisk vy över miljön i området.