Grand Central Terminal på Manhattan

På Midtown Manhattan i New York City finns den berömda tågstationen Grand Central Terminal, belägen i en guldaktig byggnad där gatorna 42nd Street och Park Avenue möts. Tågstationen är en av stadens mest besökta platser med omkring 750 000 besökare varje år.

Världens största tågstation

Den tågstation som idag utgör Grand Central Terminal togs i drift 1871, men var då betydligt mindre än idag. Renoveringar har genomförts i omgångar, varav ombyggnationen som var klar år 1907 varit den mest påtagliga. Under namnet Grand Central Terminal öppnade den dock först 1913. Sedan dess har den varit världens största tågcentral. Totalt finns hela 44 plattformar, vilket är fler än någon annan station i världen. Det finns 67 spår, fördelade på två underjordiska våningar. Jämför detta med Stockholms centralstation, som inte är liten, men ändå bara har 18 spår att stoltsera med.

Res och upplev USA

Från Grand Central Terminal kan du med enkelhet ta dig till olika förorter till New York. Om du vill förflytta dig inom New York City kan du gå ner till den med tågstationen sammanlänkade tunnelbanestationen för att där hoppa på någon av linjerna. Tunnelbanestationen vid Grand Central Terminal är faktiskt den näst mest trafikerade av alla i NYC:s tunnelbanesystem.

Från Grand Central Terminal kan du med enkelhet även ta dig till alla större städer i USA. Efter drygt fyra timmar kan du exempelvis befinna dig i huvudstaden Washington, D.C. för att uppleva historiska byggnader som Vita huset och Kapitolium. Detta är något som rekommenderas om du planerar att resa till New York och stanna ett par dagar. Från stationen finns även tågturer som går till städer som Philadelphia, Boston och Chicago. Om du är du beredd på en lite längre tågresa och ett par tågbyten kan du rentav ta dig var du än önskar i USA eller Kanada.

Mer än bara en tågstation

Grand Central Terminal är mer än bara en vanlig tågstation. Förvisso hjälper den dig med transporten till din destination, men stationen i sig är också en destination. Det är något av tågstationernas tågstation. Om du har vägarna förbi Midtown Manhattan bör du därför inte tveka att gå igenom stationen bara för att uppleva atmosfären, se dig omkring och njuta av fantastisk arkitektur. På stationen finns även ett stort utbud av butiker och restauranger. Glöm inte heller att ta ett foto av den ikoniska guldklockan i mitten av stationen!