Kända broar i USA

USA:s infrastruktur består inte bara av exempelvis vägar, hamnar och landningsbanor för flyg, utan även flertalet broar och brosystem som knyter ihop det stora transportnätet. Broar glöms ibland bort när man talar om transport och infrastruktur, men deras betydelse ska inte underskattas. Broar är dyra att bygga men är ofta goda investeringar då de gör att transportsträckan kan förkortas avsevärt. Inte minst idag är detta viktigt sett till klimatutmaningen och försöken att minska koldioxidutsläpp.

Brooklynbron

Brooklynbron är New York Citys mest ikoniska bro och även den äldsta hängbron i staden. Den sträcker sig över East River och går från Manhattan till Brooklyn. Bron invigdes vid en ceremoni den 24 maj 1883, efter ett byggprojekt som varat närmare 14 år och kostat ca 15 miljoner dollar att slutföra. När bron stod färdig gjorde den det som världens absolut högsta bro och den första hängbron som byggts med en konstruktion av stålvajer. Brooklynbron har underlättat transporter i New York City och varit ett landmärke för staden enda sedan invigningen den där majdagen för snart 150 år sedan. Det är ett imponerande byggnadsverk som byggts för att vara något mer än bara ett sätt att underlätta transporter.

Manhattanbron

Manhattanbron är en annan av New York Citys kända broar. Troligen den mest kända efter Brooklynbron. Den byggdes efter detaljerade ritningar av den polske broingenjören Ralph Modjeski, och i slutet av 1909 stod den redo för invigning. Den blev då den tredje bron över East River, vid sidan om Brooklynbron och Williamsburgbron som är de andra två broarna i området. Det är ett imponerande byggnadsverk med totalt sju fordonsfiler, fyra tunnelbanespår, en gångväg och en cykelbana. Om du inte vill åka bil eller tunnelbana över bron, rekommenderas en cykeltur i solnedgången medan du njuter av utsikten efter denna ikoniska bro.

Golden Gate-bron

Trots konkurrens av broar som Brooklynbron, är den kanske mest kända bron i USA den klassiska rödorangea hängbron Golden Gate i San Francisco i södra Kalifornien. Det är en av världens mest omskivna broar och den finns sedan år 1994 med på listan över den moderna världens sju underverk. Det är inte utan anledning som den brukar kallas för “broarnas bro”. Med sin längd på 2,7 kilometer är den även en av USA:s längsta broar. Den byggdes mellan åren 1933 och 1937 till en kostnad av nästan 36 miljoner dollar. Bara att måla bron tog fyra år. Den klassiska rödorangea färgen valdes för att kontrastera bron mot himmels- och havsfärgerna samt göra bron synlig i all den havsdimma som ofta drabbar Golden Gate-sundet. Bron är inte bara ett vackert landmärke, utan även mycket praktisk ur transporthänseende. Den används flitigt av både turister och pendlare och har underlättat transporten till och från San Francisco avsevärt.