I hjärtat av den svenska huvudstaden ligger Stockholms centralstation, som är Nordens största och mest trafikerade järnvägsstation. Detta är inte bara en viktig station för det svenska transportnätet, utan även en station av högt kulturhistoriskt värde med en stationsbyggnad som lockar såväl resenärer som konstintresserade.
Historien bakom Centralen
Stockholms centralstation, i folkum ofta kallad Centralen, invigdes vid en ceremoni den 18 juli 1871. Detta är relativt sent ur ett europeiskt perspektiv och jämfört med när liknande järnvägsstationer togs i bruk i andra större europeiska städer såsom London och Paris. Sedan starten har dock Centralen kommit att utvecklas snabbt på kort tid. Från statligt håll har stora investeringar gjorts, och idag är det faktiskt en av Europas större och mest trafikerade järnvägsstationer.
Centralens byggnad
Arkitekten bakom Centralens byggnad är norrlänningen Adolf W. Edelsvärd. I samband med senare ombyggnationer har även andra arkitekter varit inblandade. Stora förändringar skedde exempelvis under slutet av 1920-talet efter ritningar av arkitekt Folke Zettervall. Även under 1950-talet skedde större förändringar då stationen kopplades samman med Stockholms tunnelbana för att förenkla byten och effektivisera stadens transportnät.
Centralens byggnad är dock mer än bara en viktig del av transportnätet. Byggnaden anses ha högt kulturhistoriskt värde, och är sedan 1986 utnämnd till ett statligt byggnadsminne. Detta beror bland annat på de vackra och unika väggmålningarna på Västra och Östra väggen i vänthallen som rymmer olika landskapsmotiv från Sverige. Exempelvis finns kända platser som Varbergs fästning, Vadstena slott och Åreskutan avbildade på den Östra väggen. Väggmålningarna har blivit attraktioner i sig och lockar kultur- och konstintresserade från hela världen.
18 spår i ständig rullning
Med totalt 18 spår är Centralen i ständig rullning med tusentals passagerare per dag. Centralen är den absoluta kärnan i Stockholms transportnät. Du kan med enkelhet ta dig från Centralen till olika delar av Stockholm eller till andra svenska städer, men också utomlands.
Stockholms alla pendeltåg trafikerar Centralen. Även Stockholms tunnelbana finns i direkt anslutning. Detta gör det enkelt att ta sig vidare från Centralen till olika delar av staden. Studerar du vid exempelvis KTH kan du vara på plats inom ungefär en kvart. Från spåren 1 och 2 kan man ta turen med Arlanda Express till Arlanda flygplats, och därifrån åka vart man än önskar. Det finns liknande fjärrtåg till även Bromma flygplats. Det går också olika tågturer till internationella städer som Oslo och Köpenhamn.