Svenska flygplatser

Sverige har relativt många flygplatser jämfört med andra länder med samma befolkningsmängd och storlek. Investeringarna i flyg har varit stora. Flyg är en viktig del i det svenska transportssystemet, och i princip alla större städer rymmer minst en flygplats. De fem största flygplatserna i landet är Arlanda, Landvetter, Bromma, Malmö Airport och Luleå-Kalix flygplats. Samtliga dessa fem har årligen över en miljon passagerare.

Arlanda flygplats

Den i särklass största svenska flygplatsen är Arlanda, som är belägen i Sigtuna utanför Stockholm. Det är även Nordens tredje största och mest trafikerade flygplats, endast efter Kastrup i Köpenhamn och Gardermoen i Oslo. Totalt har flygplatsen kapacitet för att kunna genomföra ungefär 80 starter eller landningar per timme.

Arlanda flygplats började byggas under 1950-talet, och stod färdig för öppning år 1959. Därefter har den byggts ut i omgångar och är nu större än någonsin. Numera har den årligen över 25 miljoner passagerare, och erbjuder resor till olika destinationer över hela världen. Oavsett om du vill resa till New York för en kortare weekend eller vill besöka en liten by i Indien, kan Arlanda bistå med transport. Det finns även ett stort utbud av inrikesresor, och Arlanda fungerar på så sätt som en viktig del i att hålla ihop Sverige genom att underlätta kontakter mellan Norrland och de mer centraliserade delarna av landet.

Landvetter flygplats

Den näst största flygplatsen i Sverige är Landvetter, som ligger en bit utanför Göteborg. Detta är även den femte mest trafikerade flygplatsen i Norden.

Landvetter flygplats invigdes i sin nuvarande form den 3 oktober 1977 av kung Carl XVI Gustaf. Den ersatte då Torslanda flygplats som hade lagts ner tidigare samma år. Som landets näst största flygplats erbjuder den direkttransporter till en mängd internationella destinationer såsom London, Paris, Berlin, Malaga och Istanbul. Till utbudet hör även ett flertal destinationer inrikes. Faktum är att flygplatsens överlägset populäraste och mest trafikerade tur är den mellan Arlanda och Landvetter, som är en tur som flygs av över en miljon personer varje år.

Malmö Airport

Den fjärde största svenska flygplatsen är Malmö Airport, som är belägen i landets allra södraste delar i Skåne. Jämfört med andra flygplatser i Norden hamnar den på plats 12 i storleksordningen. Detta trots tuff regional konkurrens från Kastrup i Köpenhamn, som är Nordens största flygplats och erbjuder ett mycket brett utbud av internationella destinationer.

Malmö Airport gick fram till och med 2007 under namnet Sturups flygplats. Den öppnade år 1972 som ersättare till Bulltofta flygplats som lades ner. Under senare år har flygplatsen haft lite över två miljoner passagerare per år. Populära destinationer att åka till från Malmö Airport är bland annat Budapest, Skopje, Warszawa, Wien och Gran Canaria. Inrikesresor finns till exempelvis Stockholm, Göteborg, Örebro, Östersund och Visby.