Franska flygplatser

Flyget är en viktig del för transport och resande både inom ett land och internationellt. Frankrike har många större flygplatser, vilket är naturligt inte minst med tanke på landets turistindustri med populära destinationer som Paris, Lyon och Cannes som årligen besöks av tusentals turister.

Paris-Charles de Gaulle

Flygplatsen Paris Charles de Gaulle utanför Paris, ibland kallad Roissy-flygplatsen, är Europas största flygplats räknat i antal flygplan som landar och lyfter per år. Räknat i antal passagerare är det den näst största europeiska flygplatsen, och alltjämt den största i Frankrike. Totalt brukar antal passagerare ligga på omkring 60 miljoner per år. Flygplatsen är ett nav för franska jätten Air France, och alla större flygbolag finns representerade på flygplatsen. Bland destinationer erbjuds exempelvis direktflyg till Stockholm och Göteborg, men även världsstäder som New York och Sydney.

Nice Côte d’Azur

Drygt sex kilometer sydväst om Nice ligger regionens största flygplats, Nice Côte d’Azur. Flygplatsen passeras årligen av nästan 13 miljoner passagerare, vilket gör den till den tredje största franska flygplatsen. Transporter erbjuds till både nationella och internationella destinationer, bland annat Paris, New York, Montréal, Tel Aviv och Doha.

Lyon-Saint Exupéry

Lyon är Frankrikes tredje största stad. Fungerande transporter till andra franska storstäder är av stor vikt både för regionens näringsliv som för privatpersoner. Stadens flygplats Lyon-Saint Exupéry har sedan invigningen 1975 varit en av landets mest trafikerade flygplatser, och passeras numera årligen av omkring tio miljoner passagerare. Allt från företagsledare, turister till studenter som pluggar en utbytestermin vid Sorbonne i Paris har stor nytta av flygplatsen då det är hela 50 mil till huvudstaden från Lyon. Flygplatsen trafikeras även i hög grad av godstransporter, vilka är viktiga för den franska ekonomin.