Paris katakomber

Under Paris gator finns ett enormt nätverk av underjordiska tunnlar som kallas Paris katakomber. Namnet kommer av att en del av detta stora tunnelsystem användes som gravplats under 1700-talets slut då det var brist på andra gravplatser i Parisområdet. Totalt har över två miljoner människor begravts där. Katakomberna har även fungerat som transportsystem.

En del av katakomberna är öppna för allmänheten med ingång vid Place Denfert-Rochereau. Av Forbes Travel Guide har katakomberna faktiskt blivit rankade som en av stadens absolut populäraste sevärdheter. Tusentals besökare i alla åldrar vandrar i gångarna varje år. Besökare uppger ofta att det är mystiken kring de enorma massgravarna och de små, mörka underjordiska gångarna som lockar.

Genom historien har dock det som utgör Paris katakomber inte bara fungerat som gravar, utan tunnlarna har också varit viktiga som transportsystem. Tunnelsystemet är nämligen över 300 kilometer långt, och sträcker sig således under en stor del av staden. Detta har gjort att tunnlarna använts som en transportsträcka och möjliggjort snabbare förflyttningar mellan olika stadsdelar. Ett exempel på detta är under andra världskriget då det enorma tunnelsystemet användes som transportsträcka och hemlig mötesplats för den franska motståndsrörelsen i kampen mot nazisterna.