New Yorks tunnelbana

Världens mest trafikerade tunnelbana är den i New York City. Miljontals personer reser med denna tunnelbana varje dag, och det är även världens största tunnelbana sett till antalet stationer som uppgår till hela 472. New Yorks tunnelbana gör det helt enkelt väldigt lätt att leva i städernas stad med snabba och smidiga transporter. Oavsett om du vill utforska Manhattan eller besöka stadsdelar som Queens och Brooklyn, är tunnelbanan ett lämpligt och billigt transportalternativ tillgängligt dygnet runt.

Bygget av tunnelbanan

Högbanan på Manhattans västra sida öppnade år 1868, som New Yorks första kollektiva spårtrafik. Utvecklingen därefter har gått snabbt. År 1904 öppnade den första riktiga tunnelbanan, Lexington Avenue Line, som sträcker sig från Times Square och 42nd Street och vidare norrut. Detta gör New Yorks tunnelbana till en av världens äldsta, dock yngre än exempelvis den i Paris.

Transportnätet har sedan invigningen 1904 byggts ut successivt och flera renoveringar har genomförts. Det är idag inte bara ett av de äldsta utan även det största tunnelbanesystemet i världen, räknat i antal stationer. Enligt siffror från bland annat affärstidningen Wall Street Journal är det dessutom en av världens absolut mest trafikerade tunnelbanor med flera miljoner resenärer varje dag.

Hela 472 stationer längs 25 linjer

New Yorks tunnelbana består av hela 472 stationer fördelade längs 25 linjer som täcker i princip hela New York City. Av dessa 472 stationer är hela 470 bemannade dygnet runt med personal som kan hjälpa dig och svara på alla frågor som uppstår. Att personal finns på plats dygnet runt har visat sig viktigt för säkerheten i tunnelbanan. Ofta kan du även få syn på ordningsvakter eller poliser som patrullerar nere vid stationerna.

Avgifter

Det kostar en slant att utnyttja det enorma transportnät som utgör New Yorks tunnelbana. Priserna är dock något lägre än i många andra turisttäta städer, exempelvis Paris och London.

Normalt behöver du ett MetroCard för att kunna betala för din resa. Detta är ett pendelkort som kan köpas direkt på stationen, antingen i biljettmaskinen eller informationsluckan. Med ett MetroCard kan du åka ett obegränsat antal turer under en viss period. Alternativen som finns är ett 7-dagarskort eller 30-dagarskort. Som turist räcker det ofta med det förstnämnda, som kostar ungefär 30 dollar, vilket snabbt blir prisvärt om du åker ett par turer om dagen. Det går även att betala fullt biljettpris per resa, men då drar kostnaden ganska snabbt iväg beroende på hur mycket du åker.