Transportmedel – Ett sätt att färdas

Det finns en mängd olika transportmedel i dagens samhälle som gör att vi kan färdas från en destination till en annan. Bilar används dagligen av många men äger man inte en bil, tar man sig oftast till jobbet med tunnelbana, pendeltåg eller buss. En del föredrar att ta cykeln mopeden eller motorcykeln.

Att åka med alternativa transportmedel

Varje dag åker bara i Stockholm tusentals människor till jobbet med kommunal trafik och vanligast är Stockholms tunnelbana med sin totala sträcka på 110 kilometer. Det finns olika sätt att transportera sig i samhället som bil, buss, tåg, båt eller taxi. Om något inträffar och man är sen till jobbet eller till ett viktigt möte, kan man ta alternativa transportmedel. Taxi är något som många använder sig av men kostar mer. De vanligaste taxibolagen är Sverigetaxi (före detta taxi 020), Taxi Stockholm, Taxikurir eller Topcab. Taxiföretaget Topcab är det mest etablerade taxiföretaget sedan 1985 och har lite bättre service och standard än de andra vanliga taxibolagen. Taxi är en del av den samhällsnyttiga trafiken. Att ta en taxi är ett smart alternativ om inte kollektivtrafiken fungerar, eller om man vill vara säker på att komma i tid till exempelvis en jobbintervju. När man tar en taxi till arbetet åker man oftast till ett etablerat kontor. Många företag hyr lokaler vilket är smart för att slippa lägga ut en stor summa pengar för att köpa en hel lokal. Det bästa alternativet är att hyra ett Kontorshotell där man kan välja mellan ett stort utbud av små, mellan eller stora lokaler med många attraktiva lägen och utseende! Ett annat alternativ för att ta sig från en destination till en annan, är att använda en Uber. Företaget Uber är en plattform med en app där privata personer kan registrera sig för att erbjuda andra skjuts. Resan fungerar som en taxiresa, men skillnaden är att en privatperson kör och som man sedan betalar via Uber-appen, med kreditkort eller kontant.

Det inte alla vet, är att det även finns båtttaxi eller så kallas sjötaxi. Ett bra alternativ om man ska till en mindre dit båtar inte alltid går eller att sista båten redan har gått.

Färdtjänst – Ett unikt koncept

Om man är handikappad fysiskt, eller av andra medicinska skäl inte kan åka med vanliga transporter, kan man ansöka om Färdtjänst med taxiresor. Färdtjänsten kan man ansöka och ha rätt till i Sverige om man har en funktionsnedsättning. Det kan handla om att sitta i rullstol, gå med kryckor och rullator, eller ha en psykisk diagnos. Färdtjänst beviljas efter vissa kriterier och när man fått ansökan beviljad, har man möjlighet att ta sig till olika platser. Färdtjänst har avtal med de vanliga taxibolagen och resor beställs via en central. Med ett Färdtjänstkort, drar chauffören kortet i en läsare och resan betalas per månatliga räkningar. En del personer behöver tillstånd för rullstolstaxi och då brukar bolaget Samtrans bli uppkopplade. Samtrans har större bilar för att kunna transportera rullstolar. Ett annat unikt koncept är de små röda bussarna i Närtrafiken. Närtrafiken är en form av mindre busstrafik som trafikerar områden där många äldre bor. Denna typ av mindre bussar är även en typ av kollektivtrafik för den som vill åka mellan landsbygd och tätort.