Transportmedel i Sverige och andra länder

Hela samhället är uppbyggt på att vi ska kunna transportera varor och tjänster så smärtfritt som det går och gärna så billigt det går. Beroende på situation och åtgång så kan det bästa alternativet vara allt från båt, till tåg eller flyg. Det blir mer och mer viktigt för allmänheten och därmed också företag att kunna resa och transportera varor både tryggt och miljövänligt. Många spår att elbilarna kommer att ta över marknaden i framtiden och just nu så står transport för ungefär en tredjedel av Sveriges växthusgasutsläpp vilket gör det till en stor marknad för framtidstänk. Ska du köpa bil så tänk på vad som kommer vara gångbart i framtiden. En väldigt törstig bil som dricker mycket bränsle kommer inte vara attraktiv om du ska försöka sälja den vidare om något år.

Att helt sluta använda fossila bränslen kan låta som en utopi men det är något som innovation kommer att kunna klara av. Marknaden slåss nu om att ta fram de bästa och mest miljövänliga transportmedlen och vi har antagligen bara sett en bråkdel av vad vi kommer att kunna ta del av i framtiden. Märken som Hyundai har elbilar som inte använder sig av några fossila bränslen över huvud taget. Deras nya modell NEXO till exempel drivs fram av vätgas som omvandlas till el och sliter inte ut miljön. En bra återförsäljare kommer kunna berätta för dig precis vad du ska ha sett till dina behov och önskemål. Det finns elbilar oavsett storlek och de olika modellerna lämpar sig bäst utifrån ifall du ska ha den som pendlarbil eller kunna köra långt med den. Laddstolparna som krävs för att ladda bilen blir allt mer vanliga och det är sällan ett problem att hitta laddning för din elbil. Laddningen utvecklas också så att det går snabbare och snabbare att ladda din bil.

Bilen vanligaste transportmedlet

Bilen är fortfarande det vanligaste transportmedlet i Sverige och de flesta hushåll har minst en bil. Ofta är det omöjligt att få ihop en fungerande vardag utan en bil. Det är barn som ska hämtas och köras till träning och så vidare och då är bilen fullkomligt essentiell i vardagen. Buss och tåg är även de vanliga transportmedel för människor respektive varor. När det kommer till tågen så är höghastighetståg något som diskuteras mycket för att göra det mer attraktivt att välja tåget framför bilen i framtiden. Japan ses ofta som ett framgångsland där deras höghastighetståg tar resenärer mellan alla de största städerna på bara någon timme. Det är troligt att det kommer att komma till Sverige också och framförallt mellan de stora städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö. Då kommer det vara enklare att pendla till jobbet som ligger inne i staden och det går att bo utanför städerna.